Date tehnice

MATERIALE

Indiferent ca vorbim despre o lanseta de inalta performanta, folosita in competitiile de pescuit sau despre o lanseta care trebuie sa raspunda solicitarilor unui pescar obisnuit, totul incepe de la constructia blancului si calitatea materialelor folosite. In Park Falls, designerii St. Croix sunt perfect constienti de acest lucru. Si asta se vede din varietatea de materiale folosite. Fie ca vorbim de grafit sau fibra de sticla, cele sapte generatii listate mai jos sunt rezultatul a zeci de ani de munca in laboratoare, dublate de mii de ore petrecute efectiv pe apa si menite a face fata cu succes celor mai variate conditii de pescuit.
 
SCV
 
SCV este cea mai tanara generatie de grafit St. Croix. Paraseste pentru prima data laboratoarele St. Croix in 2000 ca material preferat pentru blancurile seriilor Legend Elite spinning, baitcasting si fly. Este grafitul cu cei mai inalti parametri de modulatie si rezistenta la deformari elastice. Rezultatul acestei combinatii este un blanc extrem de rapid, care se incarca perfect, generand lansari de mare acuratete. Rulate pe scrimuri din carbon 100%, blancurile SCV sunt cu pana la 20% mai usoare decat alte modele cu aceleasi caracteristici de putere si actiune existente pe piata.
 
SCIV
 
O combinatie extraordinara de performanta si inalta modulatie. Lansetele construite pe astfel de blancuri sunt extrem de usoare, rapide, sensibile si cu un incredibil transfer de putere. Cauta acest grafit in seriile Legend Ultra Fly, Legend Tournament Bass, Walley si Musky.
 
SCIII
 
Un grafit de inalta modulatie, cu mare rezistenta la deformari elastice, extrem de sensibil si foarte rezistent la momente mecanice. Poate nu atat de rapid ca SCIV sau SCV, insa suficient de capabil sa confere lanseteiďż˝ sensibilitate si greutate redusa. Seria Avid este construita pe blancuri SCIII.
 
SCII
 
Puternic, de modulatie medie si foarte usor, grafitul SCII confera sensibilitate sporita unor blancuri cu un excelent raport pret/calitate. Seriile Premier, Wild River, Tidemaster, Triumph si Reign sunt printre cele mai polulare lansete datorita acestui material.
 
SCIIW
 
Peste grafitul SCII, folosit indeosebi in aplicatiile de apa dulce, am aplicat o pelicula speciala de protectie. Rezultatul este o crestere a rezistentei la impact si o putere superioara in sectiune, ceea ce il recomanda in special pentru pescuitul marin. Blancurile SCIIW echipeaza seriile Premier Saltwater, Avid Surf si Premier Surf.
 
SCI
 
Este reteta noastra de fibra de sticla cu dispunere liniara. Mai puternica, mai usoara si cu mai mare modulatie decat fibra de sticla obisnuita, SCI produce o actiune mai moale, ideala pentru trolling sau pescuitul cu naluci de reactie, cum sunt voblerele, rotativele sau spinnerbaiturile. 
 
Tehnologia IPC®
 
 
In anul 2000, St. Croix introduce sistemul revolutionar de productie a blancurilor cunoscut ca Inegrated Poli Curve® technology (Tehnologia policurbelor integrate), abreviata IPC®. Aceasta permite ca seria de conicitati diferite care formeaza taperul lansetei sa se succeada continuu, fara ruperi de plan si discontinuitati in grosimea peretelui, de la cotor la varf. Astfel linia de demarcatie dintre doua conicitati ale blancului se transforma intr-o curba, care constructiv este o structura mult mai rezistenta la eforturi mecanice. Rezultatele sunt blancuri fara puncte cu rezistenta critica redusa. Momentan tehnologia IPC® este folosita in productia blancurilor pentru seriile Legend Elite, Legend Tournament, Legend Ultra Fly si incepand cu 2008 se regaseste si la seria Avid.
 
Taper liniar traditional cu discontinuitati in grosimea peretelui
 
 
Taper liniar cu tehnologia IPC®
 
Nota: grosimea inegala a peretelui blancului cu taper liniar traditional nu se mai regaseste in blancurile produse cu tehnologia IPC®.
 
Tehnologia ART™
 
 
ART™ (Advanced Reinforcing Technology), in traducere inseamna ˝tehnologie avansata de ranforsare˝ si este un proces de productie propriu companiei St. Croix care amelioreaza puterea blancului si mareste rezistenta in punctele critice, fara insa a mari greutatea specifica sau diametrul blancului. Prin adaugarea unui strat extrem de subtire de fibre speciale de carbon, infasurate pe anumite zone ale blancului, ART™ imbunatateste in mod semnificativ puterea acestuia prin impiedicarea ovalizarii sectiunii blancului in momente maxime de incarcare cum ar fi lansarile, momentele de intepare sau plecarile brutale in timpul drilului.
 
Cateva sfaturi de la St. Croix.
 
Daca ai agatat naluca, indreapta lanseta spre punctul in care firul iese din apa si trage drept spre tine. Astfel tensiunea mecanica este preluata de fir si mulineta, nu de blanc. Prin aceasta procedura vei reusi sa dezgati naluca sau iti vei rupe firul, insa in niciuna dintre variante, lanseta ta nu va avea de suferit. Nu folosi niciodata lanseta drept o parghie pentru dezgatat naluci.
 
Daca firul si nodul sunt bune, atunci fii sigur ca in momentele in care o indoi in unghiuri severe, si prima care va ceda va fi lanseta!
 
Evita sa tii lanseta in pozitie verticala in timpul drilului. Blancurile cu inalt continut de grafit cedeaza atunci cand sunt indoite in unghiuri mai stranse decat au fost proiectate sa reziste.
 
In timpul drilului nu tine blancul de deasupra manerului. Acest lucru va determina lanseta sa se comporte ca una mai scurta, transferul de forte concentrandu-se intr-un maxim de tensiuni exact in locul unde tii tu mana, in loc sa se distribuie pe toata lungimea blancului. 
 
Nu depasi rezistenta firelor recomandate de producator. Acesti parametrii sunt notati pe cotorul lansetei tale. Folosirea unor fire mai puternice va cauza, mai ales in cazul agataturilor, un stres suplimentar asupra blancului.
 
Ai mare grija la transportul lansetei, deoarece majoritatea accidentelor se intampla in timpul transportului. Dezasambleaza lanseta si tine-o pe cat posibil intr-o husa sau tub de protectie.
 
Zgarieturile adanci intr-un blanc ii vor afecta dramatic performantele!
 
Dupa ce ai folosit lanseta in apa sarata, curat-o cu apa dulce. Fii foarte atent la inele si la celelalte componente metalice ale lansetei. Daca ai, foloseste substante anticorozive pentru protectia ramelor inelelor.
 
Sarea are tendinta de a eroda in special ramele inelelor, acolo unde ele sunt matisate pe blanc!
 
Cand lansezi muste lestate, ai grija sa nu lovesti blancul cu musca in timpul lansarilor false. Va afecta rezistenta acestuia.
 
Deoarece sunt mari conductori electrici, nu folosi lansetele din grafit in timpul furtunilor sau al ploilor de vara.
 
Cand asamblezi o lanseta din doua segmente, ai grija ca mufarile sa fie curate, fara depuneri de praf, noroi sau altceva. Foloseste periodic ceara pentru mentenanta mufarilor, vei prelungi viata lansetei
www.stcroixrods.ro © 2019
CUI: 30996093, Reg. Com.: J35/3023/2012
ANPC
Powered by XCEED